Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Lenovo Vibe X3: smartphone se skvělým obrazem a zvukem

vibe1Někdy to skoro vypadá jakoby se svět smartphonů skládal pouze z iPhonů a Samsungů a mimo nich už není nic, co by stálo za větší pozornost. Když ale tento bludný kruh šikovného marketingu opustíme, čeká nás překvapení: nejeden mobil od jiných výrobců umí přinejmenším to samé a přitom je k mání za nezanedbatelně příznivější ceny. To je i případ smartphonu Lenovo Vibe, který nabízí výkonný procesor, špičkovou kameru a vynikající zvuk, přičemž ceny na našem trhu v některých e-shopech začínají už někde okolo 11 500 Kč. No a nekupte to - zvlášť když zjistíte, co je uvnitř a že tohle je současná vlajková loď flotily smartphonů Lenovo.

 

O designu asi netřeba se rozepisovat, protože na prostorovém uspořádání smartphonů už zjevně není co vymýšlet - v tomto případě je navíc k dispozici pouze bílé nebo černé provedení, které nikdy neurazí. Dotykový displej má úhlopříčku 5,5 palce, takže Vibe X3 se nachází na horní hranici toho, co se ještě vejde do kapsy (celkové rozměry přístroje jsou 154 x 76, 5 x 9,3 mm při hmotnosti 175 g).

Aby se v té kapse displej nepoškrábal, o to se stará odolné sklo Gorilla Glass 3. Přinejmenším stejně důležité je rozlišení, které obnáší 1920 x 1080 bodů (Full HD). Mnoho uživatelů také ocení možnost zasunout současně dvě SIM ve velikosti nano.

vibe2

 

 

obr: Lenovo Vibe X3

 

 

Motorem smartphonu je šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, jehož dvě jádra běží v taktu 1,8 GHz a zbylé čtyři mají 1,2 GHz, což společně s operační pamětí 3 GB umožňuje svižný a přitom úsporný provoz i při náročných aplikacích, včetně komplikovaných her. Vnitřní uživatelská paměť nabízí prostor 32 GB, kdyby ale ani to nestačilo, je tu slot pro paměťové karty micro SD s kapacitou až 128 GB. Operačním systémem je Android 5.1 (Lollipop).

Kamera je na smartphonu přinejmenším stejně důležitá jako telefon - a v tomto případě opravdu stojí za to. Má vynikající rozlišení 21 megapixelů, dělá slušné fotografie i v podmínkách, které nejsou zrovna ideální a náročnější uživatelé si mohou nastavit režim Pro umožňující tvůrčí zásahy do procesu expozice.

Video může mít rozlišení až 4K, bohužel se neuvádí snímková frekvence, která bývá častým kamenem úrazu 4K zařízení. Při nižších rozlišeních je možné dělat i oblíbené a efektní zrychlené nebo zpomalené záběry. Není tu hardwarová spoušť, ale spouštění z displeje je naštěstí ergonomicky dobře vymyšlené. Mobil má také druhou kameru na čelní stěně s rozlišením 8 megapixelů.

Přinejmenším stejný důraz konstruktéři kladli na kvalitu zvuku, takže při troše nadsázky můžeme o Vibe X3 mluvit jako o hi-fi soustavě do kapsy. O stereo se stará dvojice reproduktorů po 1,5 W, přičemž každý je opatřen rezonanční komorou zlepšující akustické parametry. O kvalitní reprodukci se stará systém Dolby Atmos, samozřejmostí je konektor pro sluchátka, pro něž stereofonní zvuk optimalizuje technologie Dolby Atmos.

K dalším vychytávkám Lenovo Vibe X3 patří snímač otisků prstů zabezpečující přístroj proti zneužití, GPS, kompas, senzory pohybu, zrychlení a přiblížení, FM radio a celá řada dalších funkcí. Akumulátor Li-pol je zabudovaný napevno a má kapacitu 3500 mAh navíc doplněnou. Ta společně s úspornými technologiemi zajišťuje v sítích 3G až 31 hodin hovoru nebo 618 hodin v režimu stand-by. Systém rychlého nabíjení zabezpečuje napěchovat do baterie 60 procent její kapacity za pouhých 30 minut.

S přihlédnutím k ceně není Lenovu Vibe X3 moc co vytknout, snad jen papírovému návodu mohl výrobce věnovat aspoň tolik pozornosti, co záručním podmínkám a upozorněním, že při prvním zapnutí bude uživatel u společnosti Lenovo registrován.


průměrná cena: 12 000 Kč
cílová skupina: náročnější uživatelé
pro: slušný výkon, kvalitní zvuk i kamera
proti: nic podstatného

Jan A. Novák

Psáno pro časopis Ekonom

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Extension by JoomlaShack