Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nehoda balónu v Texasu připravila o život 16 lidí

ball1Nikdo nepřežil požár horkovzdušného balónu provozujícího vyhlídkové lety nedaleko texaského města Lockhart. Podle posledních zpráv si sobotní nehoda vyžádala 16 obětí. Příčiny zatím nejsou známé, už nyní se ale rozhořely diskuse o bezpečnosti tohoto druhu létání.

 

"Zrovna jsem venčila psa, když jsem uslyšela podivné zvuky, " řekla reportérům Margaret Wylie, která žije asi půl kilometru od místa nehody. "Rozhlédla jsem se kolem a uviděla velkou ohnivou kouli u drátů vysokého napětí."

Svědkové ohlásili případ jako leteckou nehodu a záchranáři na místě našli zbytky horkovzdušného balónu společnosti Heart of Texas Hot Air Balooon Ride provozující vyhlídkové lety. Krátce na to se na sociálních sítích objevily snímky balónu hořícího ve vzduchu a letecké záběry místa neštěstí.

Úřady zatím pouze potvrdily počet obětí, další podrobnosti ale neuvedly.

 

Úřady se přely o bezpečnost

Letecké záběry z místa nehody ukazují kruh spálené země přímo pod dráty vysokého napětí, zatímco balónový obal leží opodál a zdá se být téměř nepoškozený. První vyšetřovací verze proto vychází z předpokladu, že gondola narazila do elektrických drátů a vypukl v ní požár, při němž se vznítil nebo explodoval plyn v tlakových lahvích na palubě.

ball2

 

 

obr: Gondolu balónu zachvátil požár, co bylo jeho bezprostřední příčinou, je předmětem vyšetřování

 

 

 

"Momentálně upřesňujeme identitu mrtvých," sdělil novinářům místní šerif. Provozovatel balónu totiž nepořizoval seznamy cestujících a nikdo z jeho zaměstnanců nezvedá telefony. Lynn Lunsford, mluvčí organizace FAA (Federal Aviation Administration), která má na starosti bezpečnost leteckého provozu, uvedl, že už zahájili vyšetřování na místě. "Jména pasažérů i pilota nezveřejníme, místní úřady je sdělí pozůstalým."

Texaský guvernér Greg Abbott vyzval obyvatele, aby se modlili za oběti nehody a jejich rodiny.

V počtu obětí jde o druhou nejhorší nehodu vyhlídkového balónu. Smutné první místo si stále drží katastrofa, k níž došlo roku 2013 v egyptském Luxoru. Tehdy zahynulo 18 osob na místě a jedna později v nemocnici, dva lidé přežili. Prvotní příčinou byl požár v gondole, exploze plynové lahve a následný pád z výšky 300 metrů.

Protože nešlo o ojedinělou nehodu vyhlídkového balónu s tragickými následky, krátce po ní americká organizace NTSB (National Transportation Safety Board) odpovědná za vyšetřování nehod v civilní dopravě upozorňovala na nedostatečný dozor státních orgánů na subjekty, které pořádají vyhlídkové lety horkovzdušných balónů v USA.

Její představitelé tehdy konstatovali, že s velkou pravděpodobností dojde k dalším smrtelným nehodám. Naproti tomu představitelé FAA reagovali tvrzením, že zvýšený dohled není nutný.

V souvislosti s tragédií v Texasu americké média dva roky starou výměnu názorů připomněla - k malé radosti představitelů FAA. Vyšetřování příčin nehody nějaký čas potrvá, už nyní je ale zřejmé, že pravidla pro provozování vyhlídkových letů se změní.

 

Nehody jsou vzácné

Vyhlídkové lety balóny představují atrakci starou už půldruhého století. Prvním komerčním podnikatelem se roku 1863 stal Gaspard-Félix Toumachon (Nadar), fotograf a přítel Julese Verna. Jeho 60 metrů vysoký balón Le Géant měl obří dvoupatrovou gondolu schopnou pojmout několik desítek pasažérů.

ball3

 

 

obr: Na leteckých záběrech místa nehody je patrné spáleniště pod vedením vyokého napětí

 

 

Vyhlídkové lety balónem se pořádaly i na pražské Jubilejní zemské výstavě roku 1891. Při jednom z letů se 16. června 1891 špatně zkonstruovaný a neodborně pilotovaný stroj pojmenovaný z reklamních důvodů Kysibelka roztrhl a zřítil, tříčlenná posádka však nehodu přežila bez větších zranění.

Na rozdíl od dřívějších balónů nejsou ty dnešní plněné hořlavým vodíkem nebo svítiplynem, ani drahým héliem - nese je vzduch ohřívaný výkonnými hořáky na propan nebo zkapalněný zemní plyn. Ty jsou také (kromě chybné pilotáže) nejčastějším zdrojem problémů. Balóny jsou řiditelné jen ve svislém směru, proto se létá pouze za dobrého počasí, nejčastěji ráno a večer, kdy ustává tzv. termika - proudění vzduchu způsobované slunečním zářením.

Balónové létání je v současnosti velmi rozšířený sport, při němž jsou vážné nehody vzácné. V České republice mají pilotní oprávnění desítky pilotů, z nichž mnozí se umisťují v prvních desítkách pozic mezinárodních soutěží.

Kromě toho existují společnosti, které pořádají vyhlídkové lety komerčně - v USA jich je údajně registrovaných přibližně 150, v České republice tyto služby nabízí okolo dvou desítek firem; vyhlídkový let patří k oblíbeným dárkům. Jiné praktické využití horkovzdušné balóny nemají.

Vzhledem k počtu balónů i letů jsou smrtelné nehody poměrně vzácné. Kromě dvou zmíněných patří k nejvážnějším srážka dvou balónů v Austrálii roku 1989, při níž zahynulo 13 osob a požár po nárazu do elektrického vedení na Novém Zélandu roku 2012, který připravil o život 11 lidí.

 

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz

 

obr: Obal balónu ležel opodál relativně málo poškozený

 

obr: Nejhorší nehodou vyhlídkového balónu zůstává požár gondoly v Egyptě roku 2013

 

 

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack