Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Ve středu Zemi zasáhl dvojitý úder z kosmu

meteor1Pád velkého meteoritu je sám o sobě jev dost vzácný, včera (27. listopadu 2013) ale udeřily hned dva najednou - a každý na opačné straně planety. Jeden pravděpodobně dopadl do Iónského moře u řeckého ostrova Kefalonia, druhý vyvolal sonický třesk, který znepokojil obyvatele východních provincií Kanady.

 

Podle svědků z Kefalonie se ve středu (27. 11. 2013) okolo půl desáté večer nedříve rozjasnila noční obloha, kterou pak projel ostrý záblesk světla a o jednu až dvě minuty později byla slyšet silná exploze. Těleso se pravděpodobně pohybovalo ve směru ze západu na východ a dopadlo do moře mezi Kefalonií a blízkým ostrovem Zakynthos - blíže ke Kefalonii. Událost přesto zaznamenali i obyvatelé vesnic vysoko v horách ve vnitrozemí ostrova. Nejsou hlášeny žádné škody.

meteor2

obr: Podle svědků se těleso pohybovalo ve směru z východu na západ a dopadlo do moře mezi Kefalonií a Zakynthem

 

 

Podle serveru Hellas Now byl záblesk viditelný nejméně na  polovině území Řecka. Vědci, které novináři oslovil, uvedli, že těleso bylo pravděpodobně součástí komety..

Na druhém konci světa, v kanadských provinciích Quebec a Ontario a v severních oblastech amerického státu New York začaly téhož dne okolo osmé hodiny večer tamního času plnit sociální sítě statusy o silné explozi a světelném záblesku na nebi.

"Syn si hrál venku, pak jsem uviděla velký záblesk, silný modrý záblesk," uvedla Natasha Raynor z Pincourt (Montreal, Quebec). "Nejdřív jsem myslela, že vybuchl transformátor, pak ale začalo to hřmění. Nevěděla jsem, o co se jedná, uklidnila teprve, když mi syn skočil do náruče..."

Také vědci ze severoamerického kontinentu usoudili, že jev, který mnozí považovali za UFO, má na svědomí úlomek meziplanetární hmoty. "S největší pravděpodobností způsobil zvukové efekty sonický třesk meteoru vstupujícího do zemské atmosféry," řekl reportérům BBC Andrew Fazekas z kanadské Královské astronomické společnosti. Kosmická agentura NASA provozuje kamerovou síť pro sledování meteorů (obdobnou té, jaká je i u nás), která by mohla dráhu tělesa upřesnit. Její činnost ale znemožnila zatažená obloha.

Ani z Kanady nejsou hlášené žádné škody.

 

Podivné náhody

Dva velké meteory během jednoho dne, z nichž nejméně jeden mohl dopadnout až na povrch (čímž by z kategorie meteorů povýšil na meteorit), je jev poměrně neobvyklý. Nutně připomene nedávné události v Čeljabinsku letos v únoru, kde do té doby neodhalené kosmické těleso  zvláštní náhodou dopadlo právě v čase největšího přiblížení astronomům známého asteroidu 2012 DA k Zemi. Vědci však v souvislost obou těles nevěří a tvrdí, že jde jen o shodu okolností.

meteor3

obr: Pád čeljabinského meteoritu nafilmovala řada svědků Nedávno se podařilo najít jeho úlomky

 

 

K několikanásobnému úderu z nebe by - alespoň teoreticky - mohlo dojít  v obdobích maxim meteorických rojů, známých jako "padání hvězd". V těch dnech Země prochází drahou částic z rozpadlých či stále ještě existujících komet, takže by se mohla setkat i s většími úlomky.

Jenže působivé efekty padajících hvězd způsobují částice téměř mikroskopické velikosti, zatímco velké meteority (tj. tělesa schopná proletět celou atmosférou až na povrch) s roji obvykle nesouvisejí. Kromě toho, Země se 27. listopadu nacházela v období mezi dvěma roji: Leonidy vrcholí 17. listopadu, nevýrazné Pupidy-Velidy 9. prosince, nápadnější Geminidy až 13. prosince.

Někteří laičtí komentátoři také vyslovili názor, že jev může souviset s ostře sledovanou kometou ISON (C/2012 S1), které měla být podle loňských předpovědí nejjasnějším objektem oblohy, ale zatím spíš zklamala. Ta se zrovna nachází v přísluní, k největšímu přiblížení k Zemi dojde až 26. prosince. I tak to ale bude na vzdálenost 64 milionů kilometrů, což je téměř polovina vzdálenosti, která nás dělí od Slunce. Srážka nehrozí – ani z případnými úlomky.

- - - - - - - - - - - - - - - -

UPOZORNĚNÍ:

Víc o dopadech kosmických těles na Zemi se dočtete v knize Tunguzský meteorit, záhada na víc než jedno století. Je možné ji objednat na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Víc  ISON může v naší atmosféře projevit až 14. a 15. ledna, kdy bude Země procházet její drahou. Tehdy tu tedy možná částečky, které se z ní neustále oddělují, způsobí efektní meteorický roj, čímž snad alespoň částečně odčiní své dosavadní vizuální selhání. Se středečními explozemi ale ISON nemá nic společného.

Řešení záhady nakonec možná přece jen nabízí již zmíněný Čeljabinský (někdy též označovaný jako Čerbakulský) meteorit. Někteří astronomové soudí, že byl součástí shluku těles pohybujících se po skoro stejné dráze, který vznikl rozpadem nějakého malého asteroidu. Pokud se takových objektů nachází ve vesmíru víc, pak by mnohonásobné údery neměly být žádným překvapením – a ten středeční byl jedním z nich. Nelze vyloučit, že k nim docházelo i dřív poměrně často, teprve internet a další komunikační sítě ale umožnily jeho odhalení.

Pád dvou poměrně velkých těles na opačných koncích planety v každém případě naznačuje, že o meziplanetární hmotě zatím ještě mnohé nevíme. A že případná obrana před srážkou s ničivým kosmickým vetřelcem, je pořád jen iluzí.

 

Jan A. Novák

 Psáno pro Novákoviny

 

Příloha

Co je co:

meteor: záblesk na obloze vyvolaný částicí meziplanetární hmoty, která vstoupí do zemské atmosféry

meteroid: vlastní těleso, které vstupuje do atmosféry. Jeho velikost se může pohybovat od setin milimetrů po desítky metrů

meteorit: zbytek po meteroidu, kteý přežil průlet zemskou atmosférou

bolid: meteor s jasností vyšší než Venuše

sporadické meteory: lze je pozorovat náhodně po celý rok

rojové meteory: příslušejí k meteorickému roji, což je proud částic obíhajících kolem Slunce po navzájem velmi podobných drahách, protože všechny pocházejí z jedné komety

Komentáře   

+2 #1 Kybernaut 2013-11-28 19:41
O tých dvoch včerajších dopadoch meteoritov som vôbec ani netušil. Škoda, že tak málo o takých dôležitých udalostiach informujú. Tá kométa C/2012 S1 sa dnes o 19:38 SEČ najviac priblížila k Slnku a podľa webovej stránky http://www.cometison2013.co.uk/perihelion-and-distance/ to vyzerá tak, že to perihélium prežila a už sa od Slnka vzdiaľuje. Autora tohto článku alebo aj iných budúcich prispievateľov komentárov, by som sa rád spýtal, že do akej miery je vylúčené to, že toto extrémne priblíženie sa k Slnku, tie kadejaké vysoké teploty, erupcie, plazmatické výrony, protuberancie, Slnečný vietor, gravitačné vplyvy Slnka a tak podobne, nemohli nijako pre nás nebezpečným spôsobom pozmeniť dráhu letu kométy ?
+1 #2 j.a.n. 2013-11-28 20:30
Zatím chodí protichůdné zprávy - podle některých v periheliu zanikla, podle jiných pokračuje v letu. Změny dráhy jsou možné, ale soudě podle trajektorie (viz ten odkaz) nic nehrozí, ani kdyby se rozpadla - tou dobou už Země bude úplně jinde. Podívejte se na tohle, moc pěkná animace: http://www.cometison2013.co.uk/interactive-model/
+1 #3 haraburde 2013-11-29 01:09
http://stereo.gsfc.nasa.gov/beacon/

vyzera ze to dala
+2 #4 Kybernaut 2013-11-29 19:18
http://www.messagetoeagle.com/images/ison-survives_0.gif. Teraz by trebalo pre istotu znova preveriť, že či ten prelet okolo Slnka nepozmenil trajektóriu letu.

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack