Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Richard Branson a havárie SpaceShipTwo: "Vesmír je krutý"

brans1Richard Branson rozhodně nepatří mezi ty miliardáře, kteří by se stranili pozornosti médií - právě naopak. Z té současné, ale radost určitě nemá: středem zájmu se tentokrát stal kvůli tragické havárii raketoplánu SpaceShipTwo, který měl pro jeho společnost Virgin Galactic dopravovat platící turisty na hranice vesmíru.

 

 

 

Když Richard Branson křtil první ze své flotily turistických raketoplánů SpaceShipTwo, dal mu jméno legendární kosmické lodi Enterprise ze seriálu Star Trek. Při té příležitosti nabídl volnou letenku herci Williamu Shatnerovi, který v seriálu ztvárnil kapitána Kirka. Shatner tehdy pronesl prorocká slova: "Neměl bych nic proti letu do vesmíru, musel bych ale vědět, že se také vrátím živý zpátky."

Jiní dali najevo skepsi až po  havárii. Bransonův životopisec Tim Bower pro BBC řekl: "To co se stalo, je smutné, ale snadno předvídatelné. Inženýři pracující na konstrukci SpaceShipTwo mi prozradili, že to je primitivní a nebezpečný stroj."

Nechybí ani lidé tvrdící, že nebezpečný je především majitel Virgin Galactic Richard Branson. Ten na neštěstí, při němž jeden pilot zahynul a druhý se těžce zranil, zareagoval na svém facebookovém profilu: "Všichni jsme věděli, že cesta do vesmíru bude nesmírně obtížná. A že každý pokus o vytvoření jakéhokoliv nového dopravního systém zažil i špatné dny. Vesmír je krutý, ale stojí za to. Problémy překonáme a půjdeme dál."

 

Mezi kriminálníkem a miliardářem

Bransona dobře charakterizují vzpomínky Steva Fossetta, který společně s ním usiloval o oblet světa v balónu: "Richard ke všemu přistupuje velkoryse. V Maroku, kde začínaly všechny jeho pokusy o oblet světa, jsme si každého večera dopřávali příjemné oslavy na hradě zvaném Kasbah Tamadot. Richard ho při té příležitosti koupil a udělal z něj luxusní letovisko." A na jiném místě svých pamětí Fossett říká: "Vedle Richarda jsem si připadal jako nula. Na rozdíl od něj jsem nemohl zvednout telefon a jen tak zavolat prezidentu Clintonovi."

brans2

 

 

obr: Richard Branson se publicitě rozhodně nevyhýbá

Foto: Virgin Galactic

 

 

Richard Branson se narodil 18. července 1950 v rodině londýnského advokáta, mezi předky nechyběli ani nositelé šlechtického titulu. Jeho studijní výsledky nebyly příliš slavné, mimo jiné i proto, že trpěl těžkou dyslexií. Handycap překonával nadprůměrnou ctižádostí. Jeden z jeho učitelů prohlásil, že skončí buď v kriminále nebo jako milionář.

Na rozdíl od multimilionářů, kteří začínali jako technologičtí průkopníci, se Richard vynalézáním nezdržoval. Pustil se rovnou do podnikání v oblasti, kde byla největší poptávka - a v 70. letech mezi takové segmenty nepohybně patřily i gramofonové desky. Nejdřív je jen prodával, pak mu vydělané peníze umožnily založit producentskou společnost Virgin Records. Její raketový start vynesl na popové nebe hvězdy jako byl Mike Oldfield nebo Sex Pistols.

Velkorysý záběr Richarda Bransona se tím samozřejmě nevyčerpal. Po produkční společnosti následovala železniční (Virgin Trains), letecká (Virgin Atlantic), mobilní operátor (Virgin Mobile) a celá řada dalších. Mezi společnostmi panenského impéria nechybí ani výrobce nealkoholických nápojů (Virgin Cola) a nápojů alkoholických (Virgin Vodka) - Branson tak v podstatě realizoval podnikatelský záměr kdysi načrtnutý ve filmu Limonádový Joe....

Dnes se Bransonovo jmění odhaduje na 5 miliard dolarů, které si užívá jako málokdo. Jeho hlavní hobby spočívá v závodění a překonávání rekordů (kromě již zmiňovaných balónů to jsou i závody jachet nebo vozů F1), podporuje ale také ochranu životního prostředí, vzdělávací projekty, medicínský výzkum, rozvojové programy... a jen tak mimochodem je i autorem jednoho světového bestselleru, jehož hrdina je on sám (Losing My Virginity). Korunou jeho snažení ale představuje právě kosmická turistika společnosti Virgin Galactic, která nyní havárií SpaceShipTwo utrpěla těžkou ránu.

 

Kosmický sen

Díky snaze vyšlapat soukromou cestu do vesmíru bývá Bransonovo jméno často vyslovováno společně se jménem Elona Muska, a Virgin Galactic zaznívá jedním dechem se SpaceX. Kosmický sen není jediná věc, která oba populární podnikatele spojuje - Bransonovou variací na Muskovy elektromobily Tesla je společnost Virgin Fuels zaměřená na alternativní paliva.

brans3

 

 

obr: SpaceShipTwo bývá označována jako kosmiclá loď, ve skutečnosti jde spíš o suborbitální raketový kluzák

Foto: Virgin Galactic

 

Tím ale podobnost končí - a nejen proto, že extrovert Branson ja pravý opak introvertního Muska. Zatímco Musk svou rodinu kosmických nosičů a lodí ve SpaceX vyvíjí prakticky od nuly, Branson na to šel obráceně - kosmický systém pro Virgin Galactic v podstatě koupil.

Myšlenku raketoplánu, který by byl schopný dosáhnout hranice vesmíru realizoval neortodoxní inženýr Burt Rutan v podobě stroje SpaceShipOne. Ten roku 2004 splnil podmínky ceny Ansari tím, že při dvou letech na několik minut překročil výšku 100 km, která je považována za hranici vesmíru.

Už po prvním letu Rutanova raketoplánu Richard Branson oznámil, že koupí licence týkající se technologií použitých ve SpaceShipOne, aby mohl v budoucnu provozovat komerční lety turistů na hranici vesmíru. Založil proto společnost Virgin Galactic jako pobočku svého podnikatelského impéria Virgin Group. Cílem bylo (a stále je) postavit pětici "kosmických lodí" - v podstatě zvětšených SpaceShipOne - z nichž každá bude mít pět míst pro turisty. Ti by si při nich užili jen několik málo minut ve stavu beztíže, protože na orbitální lety tento systém nemá dost sil.

Tehdy Branson ohlásil, že první komerční starty uskuteční roku 2007 nebo 2008. Od té doby se termín několikrát posunul - a nyní se ztrácí v nedohlednu. Celý dosavadní život hyperaktivního miliardáře ale dává naději, že jednou se mu to určitě povede.

 

Jan A. Novák

psáno pro iHned.cz

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: from JoomlaShack