Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Na kosmickou stanici poletí nafukovací modul

bigelow1Pro let do vesmíru a připojení k Mezinárodní kosmické stanici byl 12. března schválen nafukovací obytný modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). Výrobek soukromé firmy Bigelow ke stanici dopraví raketa Falcon 9 a kosmická loď Dragon další soukromé firmy SpaceX. V případě úspěšného otestování revoluční technologie by nafukovací moduly Bigelow sloužily i jako obytné úseky kosmických lodí pro hluboký vesmír nebo pro základny na Měsíci a Marsu.

 

Start lodi Dragon s modulem na palubě je předběžně naplánovaný na začátek září tohoto roku. BEAM zůstane ke stanici připojený nejméně dva roky a během této doby v něm budou astronauté trvale monitorovat teplotu, tlak, složení atmosféry a radiaci.

"Jsme nadšení, že můžeme přednosti nafukovacího obytného modulu demonstrovat přímo na kosmické stanici," okomentoval úspěšnou prověrku Jason Crusan z NASA. "ISS tak získá další kapacitu pro plnění vědeckých úkolů, hlavně ale vyzkoušíme technologii, která bude užitečná při letech na větší vzdálenosti."

Za vývoj modulu a jeho testování na ISS NASA firmě Bigelow zaplatila 17,8 milionů dolarů. BEAM váží 1,3 tuny a v nafouknutém stavu má objem 16 krychlových metrů. Přitom ve stavu složeném pro kosmický transport je to válec s průměrem 2,5 metru a 1,8 metru vysoký.

 

Kosmický hoteliér

Robert T. Bigelow (1945) je miliardář, který zbohatl především provozováním hotelových řetězců. Patří ale k těm podnikatelům, pro něž je velký byznys jen prostředkem pro cestu ke hvězdám. Už v 90. letech minulého století začal svůj sen realizovat - přičemž konečným cílem měl být hotel na oběžné dráze.

bigelow2

 

 

obr: Robert T. Bigelow

 

 

Když koncem 90. let americká kosmická agentura NASA zarazila již téměř dokončený vývoj nafukovacího obytného modulu TransHab pro Mezinárodní kosmickou stanici, Bigelow koupil některé patenty projektu, roku 1999 založil v Las Vegas firmu Bigelow Aerospace a ve vývoji pokračoval na vlastní pěst.

Původní podnikatelský záměr počítal se stavbou soukromé kosmické stanice, na níž by si platily pobyty výzkumné instituce, průmyslové firmy i cestovní kanceláře. Bigelow se snaží přilákat pozornost také líčením zajímavých perspektiv sportovních utkání nebo sexu ve stavu beztíže.

Prvním konkrétním krokem se stal projekt Genesis 1 - třetinový testovací modul vážící 1,36 t. Nafounutý měl délku 4,6 m. Po dosažení oběžné dráhy se plášť nafoukl dusíkem na průměr 1,9 metrů a současně se vyklopily antény i solární panely umístěné na jednom z čel. Elektřina ze slunce napájí palubní počítače, komunikační zařízení, tlakovací systém, měřící přístroje a další aparatury.

Genesis 1 vyrazil do vesmíru s pomocí ruské rakety roku 2006 - samozřejmě bez posádky, přesto však za velké pozornosti sdělovacích prostředků. Na oběžné dráze je dodnes.

Genesis 2 vypuštěný v červnu 2007 je navenek identický s předchozím modelem, nese však víc vnějších i vnitřních kamer a přístrojového vybavení. Uvnitř ve stavu beztíže poletují fotografie zaslané platícími zákazníky. Kamery v interiéru modulu je průběžně snímaly a umisťovaly na web Bigelow Aerospace. Odhaduje se, že na oběžné dráze zůstane 12 let.

Bigelow Aerospace postavila také obří nafukovací modul Sundancer s vnitřním objemem 180 krychlových metrů. V nafouknutém stavu byl dlouhý 8,7 metru s průměrem 6,3 metru. Prodělal pozemní testy, plánovaný let do vesmíru ale byl zrušen. Podobný osud měl i menší modul Bigelow Galaxy. BEAM se tedy stane třetím projektem Bigelow Aerospace, který se dostane na oběžnou dráhu.

 

Jan A. Novák

psáno pro iHned.cz

 

Komentáře   

#1 Vlastimil Čech 2015-03-31 12:21
To je senzační! Ale nebude tím pronikat kosmická radiace?

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack