Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

O volbách trochu jinak

kgbZcela výjimečně sem dávám i něco o politice - konec konců volby nejsou zas tak často a přitom jde o docela důležitou událost, která si nějaký ten komentář zaslouží. Jsou to především ty moje pocity z voleb , které se neshodují s většinou komentářů jinde. Týkají se hlavně všeobecné radosti nad neúspěchem SPOZ a podivných "pravicových" uskupení typu Svobodní, nebo Hlavu vzhůru. Ale protože Novákoviny jsou hlavně o záhadách, tak ani konspirační teorie tu nebude chybět.

 

 
Z neúspěchu SPOZ bych se zas tak moc neradoval, protože Zeman je moc chytrý na to, aby s tím nepočítal - pokud to přímo nechtěl: účast jeho fámuluse Šloufa na propadu SPOZ je podivná. A rozhodně nestílím názor, že tím je "putinizace" České republiky zažehnaná.
Každopádně má Zeman v Babišovi přinejmenším rovnocenného protihráče - nebo spoluhráče? V Babišově elektoriátu bude hodně těch, kteří ještě nedávno chtěli volit SPOZ a Zemanovi lidé v té straně dělali všechno proto, aby ji volit nešlo. Jen z blbosti, když předtím se jim dařilo, na co sáhli? 
Duo Klaus - Zeman pocházelo z estébácké líhně zvané Prognostický ústav a Babiš má stejné kořeny - náhoda?. Nebo nová generace, náhradník za odcházející dědky? Už dřív jsem napsal, že Zeman je český Jelcin, Babiš může být českým Putinem. Proč by režisér nesáhl po scénáři, který už se jednou osvědčil...
Stejně tak bych se moc neradoval z neúspěchu Svobodných, Bobostrany a dalších podobných subjektů - jestli dobře počítám, tak skutečné pravici odčerpali okolo 3 procent hlasů, což není tak málo. Bobo při jakési příležitosti mluvila o tom, že její blíže nespecifikovaní investoři v její straně nechtějí Knížáka. Čert vem Knížáka - ale kdo a proč má zájem "investovat" do strany, která zjevně nemá nejmenší šanci se dostat do parlamentu? A jako na potvory do strany, která si dala do štítu Klause? 
Takže to celé vypadá spíš jako hra na demokracii - která se ovšem s notoricky levým a ještě ke všemu ne moc chytrým národem hraje docela snadno...

Jan A. Novák

 
Joomla Templates: by JoomlaShack