Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Modul Philae právě přistává na kometě

ross3-1Dnes (12. 11. 2014) dopoledne začal milióny kilometrů od Země historický manévr: od evropské sondy Rosetta se oddělil přistávací modul Philae, aby poprvé v historii dosedl na povrch komety. Pokud vše půjde dobře, okolo 17. hodiny těleso vyrobené lidmi začne vysílat přímo z komety Čurjumov-Gerasimenko.

 

 

 

Rosetta už je ve vesmíru deset let, a tak řídící středisko očekávalo oddělení modulu Philae od sondy s jistými obavami. Ty se naplnily, když přístroje ohlásily, že pohonný systém umožňující hladké přistání není plně funkční. Podle všeho nepracuje tryska, která měla zabránit, aby se Philae po dosednutí na povrch komety neodrazil zpět do vesmíru.

Na povrchu komety o rozměrech pouhých 4,1 x 1,3 kilometrů nepůsobí gravitace, která by stála za řeč, proto musí přistávací manévr probíhat jinak než na planetách a velkých měsících. Ve třech přistávacích nohách modulu jsou jakési kotvy - vystřelovací hřeby opatřené zpětnými háky, které v okamžiku dotyku zajedou do ledového povrchu. V téže chvíli měla začít pracovat tryska na horní straně Philae, aby modul přidržela u komety.

 

Sázka na štěstí

"Protože tryska zřejmě nefunguje, musíme se plně spolehnout to, že ledové kotvy modul udrží," konstatoval Stephan Ulamec z German Aerospace Center, který má na starosti Philae. Šéf operací Rosetty Paolo Ferri z Evropské kosmické agentury k tomu dodal: "Včera v noci během přípravy přistávacího manévru se objevilo několik problémů. Přesto jsme se rozhodli ho uskutečnit podle původního časového rozvrhu a doufáme, že štěstí bude stát při nás."

ross3-2

 

 

obr: Modul Philae se oddělil od sondy Rosetta a míří k povrchu komety Čurjumov - Gerasimenko

Kresba: ESA

 

 

Rosetta před oddělením Philae snížila vzdálenost od komety na 22, 5 kilometrů, je tedy od ní přibližně stejně daleko jako je délka trasy C pražského metra. Modul při přistávání se Zemí nedokáže komunikovat přímo, ale Roseta mu slouží jako retranslační stanice.

Na řídící středisko se ale stejně spolehnout nemůže, protože signál od komety k naší planetě letí 27 minut. Na povrch dopadne rychlostí asi tři kilometry za hodinu a energii nárazu zachytí tři pružné nohy. Pokud vše půjde podle plánu, skončí přistávací manévr před 5 hodinou odpoledne.

Philae je metrová krychle vážící přibližně metrák, která nese 20 kilogramů vědeckého nákladu. Desítka přístrojů se skládá především ze spektrometrů, kamer, chromatografů a dalších senzorů, jejichž úkolem bude zkoumat složení a strukturu kometárního jádra.

Vědce komety zajímají proto, že obsahují původní materiál z něhož vznikla sluneční soustava a podle některých hypotéz mohou být nositeli života nebo jeho základních stavebních kamenů. Znalosti o složení komet by byly velmi užitečné i v případě, že by hrozila srážka některé z nich se Zemí.

 

Další články o Rosettě zde a zde

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ihned.cz

 

obr: Schéma přistávacího manévru: Kresba: ESA

Komentáře   

#1 Vlastmil Čech 2014-11-12 16:22
JO JO JO! Prý už si tam sedí! Hurá!
#2 Vl.Šiška 2014-11-13 09:42
Je to neskutečná frajeřinka, co se jim povedlo! Úžasné a myslím, že 12.11.2014 bude zapsáno jako přelomové datum.

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack