Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Utajená sopka

kolumbos1O vulkánu Théra (Santorini) v Egejském moři asi slyšel každý - někteří vědci věří, že její erupce v polovině druhého tisíciletí před naším letopočtem vedla ke vzniku mýtu o Atlantidě. Malebná sopka, kterou ročně navštíví tisíce turistů je stále aktivní. Málokdo ale ví, že v jejím těsném sousedství se pod hladinou moře ukrývá hora možná ještě nebezpečnější.



Théra není tak osamocený vulkán, jak by se při turistické cestě těmito končinami mohlo zdát. V jejím těsném sousedství jen 8 kilometrů severovýchodně se pod hladinou moře nachází její menší dvojče, podmořský vulkán Kolumbo.

kolumbos2

 

 

obr: Mapa hloubek mořského dna severovýchodně od ostrova Théra prozrazuje podobu skrytého vulkánu

Zdroj: Řecké centrum por podmořský výzkum

 

 

Lidé si jeho existenci poprvé uvědomili zřejmě až v polovině 17. století, kdo o sobě dal vědět nepřehlédnutelným způsobem: z moře skoro rok stoupaly plameny a dým, na krátký čas se tu dokonce vynořil malý ostrov. Z hladiny jej smetla až velká erupce, která celé představení ukončila.

Víc o tomto vulkánu prozradil až moderní oceánografický výzkum. Jeho nejvyšší bod leží pouhých 18 metrů pod hladinou, základna se nachází na mořském dně o celých 300 metrů hlouběji. Podobně jako Théra se může pochlubit kalderou - sice ne tak rozlehlou, ale přesto nepřehlédnutelnou.

Při průměru 3 kilometrů je hluboká úctyhodných 500 metrů, zasahuje tedy hluboko pod úroveň okolního mořského dna. Sopka dostala jméno Kolumbo. Nikoliv po slavném mořeplavci ani neméně slavném televizním detektivovi, ale po svatém Kolumbovi.

Poprvé a zatím naposled v historické době o sobě dal Kolumbo vědět v letech 1649 až 1650. Zřetelně při tom dal najevo, že navzdory jeho neviditelnosti se nevyplatí jej podceňovat. Jedovaté plyny, které během erupce vychrlil, na Théře zabily více než 70 lidí a přibližně tisícovku hospodářských zvířat.

Jeho aktivita tehdy vyvrcholila propadnutím nově vzniklého ostrova do magmatického krbu a vznikem kaldery. To zvedlo vlnu tsunami, která ničila přístavy a budovy na pobřeží egejských ostrovů ještě ve vzdálenosti 150 kilometrů.

 

knihy-sopky

- - - - - - - - - - - - - - - - 

TIP:

Text je ukázkou z knihy Smrtící sopky, kterou vydalo nakladatelství Daranus

- - - - - - - - - - - - - - - - 

 

Vědci proto jak Théru, tak i Kolombe pozorně sledují. Souvislost obou vulkánů naznačuje aktivní tektonická linie vedoucí od kráterů Palea a Nea Kameni v kaldeře Théry přímo k místům, kde se ukrává Kolombo. V budoucnu je proto na této linii možné očekávat nejedno nepříjemné překvapení. Zatím se ale turisté nemusí bát: nic nenasvědčuje tomu, že se systém Théra - Kolombo chystá k něčemu velkému. 

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack