Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Dropion letěl do stratosféry

nov1Co je geocaching, asi není potřeba vysvětlovat. Proč ale hledat kešky pomocí GPS, když malá oklika přes stratosféru může být ještě zábavnější. Zvlášť, když se let k hranicím vesmíru a zpět zaznamenává na video. V sobotu 25. října 2014 tak už podruhé odstartoval balón nesoucí speciální gondolu Dropion - a my byli u toho.

 

 

 

V čem spočívá Stratocaching? Balón vyletí do stratosféry a z jeho speciální gondoly, tzv. Dropionu, vypadne 12 javorových semínek - 40 cm velkých létajících kapslí zvaných Stratocache se zabudovaným geolokačním zařízením. Kapsle po dopadu na zem nahlásí svou polohu a tisíce lidí je pak s použitím GPS navigace hledají v terénu.

Baón odstartoval v sobotu 25. října - shodou okolností téhož dne, kdy agentury přinesly zprávu o tom, že viceprezident Google Alan Eustace sekočil na padáku z balónu letícího ve výšce 41,5 kilometrů.

 

Hon na semena ze stratosféry

Vstupní branou k účasti na hře i experimentu je mobilní aplikace Stratocaching pro platformy iOS, Windows a Android, která je zdarma ke stažení. Registrovaní účastníci hry mohou přímo v této aplikaci nejen sledovat video z balónu, ale také zde zjistí přesnou polohu Stratocache poté, co dopadnou na zem.

nov2

 

 

obr: Dropion s uchycenými "semeny". Nahoře kopule s elektronikou po jejímž obvodu jsou kamery, v pozadí je vidět červenobílý padák

Foto: Jan A. Novák

 

 

Aplikace je také jediným způsobem, jak mohou hráči nahlásit svůj nález a přihlásit se o výhru od sponzorů - a to načtením QR kódu na křídle stratokešky. Hra je určena pro širokou veřejnost a každý, kdo dorazí k semínku ze stratosféry, je zařazen do slosování o zajímavé ceny, mimo jiné o speciální minci zvanou Stratocoin.

Tento kouzelný nápad, i přes některé technické nedostatky, zaujal v listopadu 2013 širokou veřejnost a Stratocaching se po své úspěšné premiéře dočkal několika významných ocenění i celosvětové publicity. Vůbec poprvé v České republice se také díky Stratocachingu podařilo uskutečnit přímý přenos videa ze stratosféry.

Organizátoři hry se rozhodli Stratocaching zopakovat i v roce 2014 nejen kvůli nadšeným reakcím veřejnosti a fanoušků z celé republiky, ale hlavně kvůli potenciálu v oblasti popularizace vědy. Let balónu zároveň slouží jako experiment v mnoha ohledech. Náročným testem zde projde celkem 6 různých geolokačních technologií. Při letu se prověřuje koncepce autorotačního pohybu létajících kapslí ne náhodou podobných javorovým semenům. Důležitou roli hrají i technologie 3D tisku.

Stratocaching proto letos získal oficiální záštitu ministra dopravy Antonína Prachaře, České kosmické kanceláře a Národního technického muzea a vzniká ve spolupráci expertů z mnoha oborů. Hlavním partnerem je kariérní portál Jobs.cz. Do letošního ročníku hry se zaregistrovalo 10 315 hledačů.

 

Nahoru a dolů

Dropion do výšky okolo 30 kilometrů dopravuje běžný meteorologický balón. Uvnitř jsou zdroje energie, přijímač GPS, kamery, elektronika - a především "semínka", která účastníci hry po návratu ze stratosféry hledají. Jejich tvar je odvozený od okřídleného semen javoru, která při pádu charakteristickým způsobem rotují, což jejich klesání výrazně zpomaluje. Tento druh pohybu, tzv. autorotaci, využívají například vrtulníky - umožňuje jim bezpečně přistát i v případě, že vysadí motor. Tvar javorového semene (a jiných plodů aerodynamických tvarů) zajímal už průkopníky letectví - u nás podle něj konstruoval svá slavné letadla Taube trutnovský rodák Igo Etrich. A zjevně odborníky zajímá stále.

nov3

 

 

 

obr: Přípravy na start se trochu protáhly, ale nakonec se balón s Dropionem  přecejen ocitl na startovací ploše

Foto: Jan A. Novák

 

 

Mozkem Dropionu je mikroprocesor s operační pamětí pouhé 3 kB. Po vypuštění let snímají tři kamery zamířené v různých úhlech (dvě kamery Axis, jedna GoPro). Kvůli předpisům týkajícím se řízení letového provozu nesmí balón překročit státní hranice. Po dosažení stanovené výšky (nebo v případě, že příliš silný vítr unáší balón k hranicím) se zažehne první pyropatrona, která spustí mechanismus vymrštění semen z Dropionu. O minutu později druhá pyropatrona přepálí lano mezi balónem a Dropionem, který pak klesá na padáku.

Start z libušského pracoviště Českého meteorologického ústavu ohlášený na desátou hodinu nebyl bez problémů. Zamračené počasí akci příliš nepřálo, oblačnost a nízká viditelnost vadí kamerám i divákům na zemi - ale aspoň neprší a nefouká vítr, který bývá nepřítelem vzletů balónů. Dochází k několika odkladům kvůli technickým problémům, naštěstí jsou k dispozici horké párky a neméně horké nápoje. Nakonec musí organizátoři sáhnout k nelehkému rozhodnutí: je nutné vypnout přímý přenos videa, protože ruší ostatní elektroniku Dropionu. Videozáznam letu tím ale ohrožen není.

Konečně okolo čtvrt na dvanáct balón úspěšně startuje a rychle mizí v mracích. Krátce na to vyráží do terénu smečka sledovacích vozů ověšených anténami - a my se vracíme domů k ústřednímu topení.

Podle organizátorů akce se Dropion od balónu oddělil krátce před jednou hodinou ve výšce přibližně 28,5 kilometru. O hodinu později byl nalezen v polích u obce Lipany - ano té, kde si to kdysi husité rozdali mezi sebou, což těžce zkoušené zemi konečně přineslo úlevu. Spokojení mohou být i organizátoři Stratocachingu 2014: většina semen byla nalezena ještě téhož dne. A hlavně se podařil základní záměr, kterým bylo ukázat, že i u nás jde popularizovat vědu a technologie zajímavým a neotřelým způsobem.

Detailní průběh akce a odkazy na videa najdete zde a zde.

 

Jan A. Novák, tiskové zprávy, Technet

psáno pro Novákoviny

 

obr: První metry na cestě do startosféry. Foto: Jan A. Novák

Komentáře   

#1 Martin Lavay 2014-10-27 15:07
Jo, jo, super nápad :o) S „létajícími nosy“ se podobně bavily i Rychlé šípy: http://www.daildeca.cz/ilustrace/35cermak/06rs/38.jpg
http://www.daildeca.cz/ilustrace/35cermak/06rs/39.jpg
http://www.daildeca.cz/ilustrace/35cermak/06rs/40.jpg
http://www.daildeca.cz/ilustrace/35cermak/06rs/41.jpg
#2 hulvath 2014-10-28 18:54
Nee, prave Rychle Sipy jsou zde : http://rastacaca.blog.cz/0708/sproste-rychle-sipy-1

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com