Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Bestie potřebuje vnitřnosti

pruhon1Je to jedna z velkých a temných záhad nedávné minulosti: v červnu 1992 byla v průhonickém parku nalezena mrtvá žena s odborně otevřeným hrudním košem a vyňatými vnitřními orgány. Případ se dodnes nepodařilo objasnit a k totožnosti pachatele existuje celá řada hypotéz - od chirurga, který kradl orgány, až po mimozemšťany.

 

 

 

Mrtvé tělo s otevřeným hrudním košem a vyjmutými vnitřními orgány bylo nalezeno v průhonickém parku 9. června 1992. v okolí místa činu se podařilo nalézt boty a brýle zavražděné, které podpořily domněnku, že dívka byla zavražděna až v parku. Z polohy nálezených předmětů se také dalo usuzovat, že je ztratila v okamžiku, kdy před vrahem prchala do pole.

 

"Fantasmagorická konstrukce"

Totožnost ženy zjistili vyšetřovatelé už druhého dne; byla jí Dita Hrabánková (nar. 1971), pohřešovaná od 27. května. Policie pak dala tisku k dispozici její fotografie a požádala prostřednictvím médií veřejnost o pomoc při zjišťování jejího pohybu před smrtí. O deset dní později se přihlásil svědek, který ji 27. května údajně viděl v jakémsi automobilu. Přesně popsal i jeho řidiče. Další svědek měl oběť vidět den před vraždou s neznámým mladíkem.

pruhon3

 

 

obr: Portréty obětí obou vražd z policjního archivu. Vpravo Dita Hrabánková, vlevo Kamila Fojtová

 

Deník Prostor krátce na to přišel s informací, že jeho redaktoři v počítači firmy Inženýrské a průmyslové stavby, kde byla Dita Hrabánková zaměstnaná, našli údaje svědčící o tom, že se ucházela o zaměstnání v zahraničí a prodělala kvůli tomu i jakousi zdravotní prohlídku. Vedoucí středočeské kriminálky to však před novináři označil za "fantasmagorickou konstrukci". Připustil sice, že počítač IPS obsahoval informace o jejím záměru pracovat v zahraničí jako pomocnice v domácnosti, vyšetřování ve firmě ale podle něj "nepřineslo sebemenší důvod to spojovat se smrtí oběti. Zavražděná rovněž neprodělala komplexní vyšetření, ale pouze

vyšetření na AIDS a žloutenku". Informace svědků o jejím spatření ve voze se zahraniční značkou označil za nesmyslné.

Už v polovině června vydala policie prohlášení, že "v průběhu vyšetřování případu pracovníci specializovaného týmu zjistili skutečnosti, které plně vyvracejí předpoklad využití vnitřních orgánů ke komerčním účelům." Jak přesně k tomuto závěru došli, ale sděleno nebylo.

V tehdejší komunikaci policie s médii také chyběla informace, že k podobnému případu - rovněž nerozluštěnému - došlo už v prosinci 1991. Tehdy byla v Ostravě Porubě nalezena mrtvá dvaadvacetiletá servírka Kamila Fojtová. I z jejího těla byly odříznuté některé orgány a také ruce. Kriminalisté kromě toho našli i stopy znásilnění. Policie proto vyšetřovala jistého sexuálního devianta a detektor lži tehdy prokázal jeho možnou vinu. Přesto byl nakonec propuštěn a zemřel roku 1998. Pokud ale pachatelem opravdu nebyl, pak skutečný vrah Kamily Fojtové roku 1992 běhal na svobodě...

 

Český Jack Rozparovač, nebo mimozemšťané?

Nakonec kriminalisté usoudili, že v případě Dity Hrabánkové šlo o sexuálně sadistickou nebo rituální vraždu provedenou lékařem. Tedy něco na způsob Jacka Rozparovače (Jack the Ripper), který v letech 1888 až 1891 brutálním způsobem vraždil londýnské prostitutky. Pachatele se nikdy nepodařilo dopadnout a stále se vynořují nové hypotézy, kdo jím vlastně ve skutečnosti byl.

pruhon2

 

 

obr: Případy se nepodařilo objasnit. Hypotézy se pohybují od české obdoby Jacka Rozparovače až po mimozemšťany

 

 

Vyšetřování průhonického případu pak uvízlo na mrtvém bodě. Nepomohla ani odměna 50 tisíc korun za informace vedoucí k dopadení vraha, kterou vypsali kolegové zavražděné ženy. Zlom znamenalo až zjištění, že podobně provedené vraždy mladých žen přibližně ve stejné době zaznamenali i policisté v Portugalsku a v Německu. Roku 1996 - tedy čtyři roky po vraždě - proto do Prahy přicestovali dva portugalští a jeden německý policista, kteří porovnávali údaje o třech případech spáchaných v Portugalsku a jednom v Německu a hledali společné rysy. Na práci tohoto týmu se podílel i soudní lékař. Ani mezinárodní spolupráce však nevedla k odhalení pachatele. Další pracovní hypotézou kriminalistů byla rituální vraždu, potvrdit se ji ale nepodařilo.

Někteří záhadologové upozorňovali, že takové hrůzné činy nepostihují jen mladé ženy a jen v Evropě. Zejména z USA je popisováno mnoho případů tzv. mrzačení skotu, kdy jsou na pastvinách nacházena zvířata s odborně vyňatými orgány, oddělenými hlavami či končetinami, nebo zcela zbavená krve. Ani v těchto případech nebyl - navzdory snaze rozezlených farmářů - pachatel nikdy nalezen. Stejně jako v případě amerického seržanta Louetteho, jehož mrtvole nalezené nedaleko základny White Sands chyběly čistě odejmuté části těla a veškerá krev, a v desítkách dalších podobných kauz po celém světě. Nechybí ani hlasy, podle nichž jde o experimenty prováděné posádkami létajících talířů...

To už ovšem fantasmagorie nejspíš opravdu je. Skutečností zůstává jen to, že vražda v průhonickém parku se přiřadila k případům, jimž kriminalisté říkají "pomník". A že pachatel nebo pachatelé bestiálního činu zůstali na svobodě.

 

Jan A. Novák

pro Novákoviny upravená část mého staršího článku o českých záhadách pro Lidové noviny

Komentáře   

+1 #1 Petr_D 2014-11-11 15:11
Orgány použitelné k transplantaci odebírá a transportuje specializovaný tým odborníků, není to záležitost "kuchyňského nože a igelitky". Laik by byl s takovýmto sortimentem okamžitě polapen a odborník není na rozdíl od vraha blázen.

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack