Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Agrosymboly: mimozemšťané nebo podvodníci?

kruhy1O žních končí nejen vegetační sezóna zrnin, ale také možnost, aby se mimozemšťané výtvarně vyjádřili způsobem sobě vlastním - tzv. kruhy v obilí (agrosymboly, crop circles, neboli CC, jak říkají znalci). Ta letošní byla mimořádně chudá; buď to posádky létajících talířů omrzelo, nebo jejich snahu zastínily jiné události tradiční "okurkové sezóny". V každém případě ale jde o fenomén, který stojí za pozornost.

 

 

Kruhy v obilí se poprvé vyskytly na počátku 70. let minulého století poblíž legendární megalitické stavby v anglickém Stonehenge. Jev se postupně šířil po celém světě a v posledním desetiletí nejsou žádnou výjimkou ani zprávy od nás. První český kruh v obilí byl zaznamenán v roce 1993 u obce Kolinec v jižních Čechách a vzbudil tehdy značný rozruch.

 

Mimozemšťané se zdokonalují

Časy, kdy se neznámí tvůrci bavili vytvářením jednoduchých kruhů, jsou už dávno pryč. Dnes se na polích objevují precizní a přitom komplikované obrazce, mezi nimiž nechybí složité fraktálové útvary či jiná grafická vyjádření matematických a fyzikálních zákonitostí. Také z estetického hlediska jsou některé současné výtvory v obilí velmi působivé.

kruhy2

 

 

obr: Náměty některých agrosymbolů souvislost s UFO přímo sugerují. Opravdu ale vypadají mimozemšťané právě takhle?

 

 

Jde opravdu o práci mimozemšťanů, jak tvrdí ufologové a lovci záhad, nebo o jakousi venkovskou obdobu městských grafitti, s nimiž mají "kruhy" překvapivě mnoho společného?

Odpůrci mimozemské hypotézy argumentují nejen tím, že příslušníky jiných civilizací u kruhů nikdo nikdy nenachytal, ale především mnoha případy odhalených podvodníků, kteří obrazce vytvářeli. V několika případech se padělatelé přihlásili sami, aby záležitost zesměšnili.

Záhadologové přesto i nadále věří, že alespoň část kruhů je pravá. Dokonce tvrdí, že je již dokáží od falsifikátů bezpečně rozeznat. Podle nich se pravý kruh pozná tak, že polehlá stébla nejsou zlomená, ale dál pokračují v růstu. Soudí proto, že padělky byly sice vytvořeny prostým udupáním, uválením a podobnými metodami, je zde však i dost kruhů, na jejichž vzniku se podílela nějaká neznámá energie.

Tyto pravé kruhy údajně mají i další pozoruhodné vlastnosti. Před vytvořením některých z nich prý svědkové viděli nad polem tajemná světla. Uvnitř obrazců se některým lidem dělá nevolno, případně mají halucinace, zatímco jiní se naopak uzdravují z neduhů, nebo prožívají zvláštní euforii. Má tu být zvýšená radioaktivita, magnetické anomálie, jsou slýchat zvláštní praskavé zvuky, hynou mouchy, neštípou komáři a podobně.

 

Polní graffiti

Většina profesionálních vědců soudí, že "CC" jsou padělky a odmítá se jimi vážněji zabývat. Upozorňují, že obilí šťastnou shodou okolností zraje právě v době okurkové sezóny, agrosymboly tedy mají velkou naději na širokou publicitu.

kruhy3

 

 

 

obr: Některé agrosymboly mají tématiku ryze pozemskou - nebo má Elvis úspěch i v jiné dimenzi...

 

 

"Výroba kruhů je snadná," konstatoval již před několika lety v internetovém časopise Instantní astronomické noviny astronom Jiří Dušek. I on se domnívá, že jde umělecký směr blízký graffiti. Za zakladatele se považuje dvojice anglických nadšenců Dough Bower a Dave Chorley, která od té doby našla řadu následovníků po celém světě. Princip je stejný jako u grafitti: pod rouškou noci vytvořit kruh, v tichosti zmizet - a pak se jen pobaveně usmívat nad rozhořčením farmáře a vyjevenými záhadology.

Naproti tomu amatérští badatelé vidí v těchto "polních sprejerech" nepřátele, kterým jde o to zesměšnit jejich seriózní výzkum. Věří, že některé z kruhů vytvořila mimozemská inteligence jako vzkaz lidstvu a že je třeba tento fenomén zkoumat. Někteří záhadologové také na svých internetových stránkách tvrdí, že britská armáda už takový výzkum provádí - samozřejmě pod přísným utajením. Falzifikáty pak mají od tohoto bádání odvrátit pozornost a diskreditovat amatérské zájemce.

Existují i kompromisní teorie, které v kruzích vidí přírodní jev. Mohou prý za ně vzdušné víry, houby, rozsypané chemické látky běžně používané v zemědělství a podobné faktory. Stačí však jediný pohled na nějaký zdařilý "CC", aby tato teorie padla - málokterý vzdušný vír ovládá tak dokonale teorii fraktálů, nebo alespoň Pythagorovu větu. Kruhy nepochybně vytvářejí myslící tvorové. Jde jen o to, zda přišli z hvězd, nebo od automobilu zaparkovaného kdesi opodál.

 

Jan A. Novák

Komentáře   

-7 #1 hulvath 2014-07-09 20:52
Zcela off topic, zkouknete super video k cs. opevneni : https://www.youtube.com/watch?v=lSdGLcb_Hlg
+1 #2 Vláďa Šiška 2014-07-10 08:29
Problém CC spočívá v ohromném množství falzifikátů. Podle mých zkušeností jsou právě ty nejsložitější obrazce vytvořené lidmi, zatímco některé, většinou úplně jednoduché kruhy nebo jejich skupiny, mají možná jiný původ. Vždyť existence padělku vlastně znamená, že někde existuje originál, ne?
A k těm fraktálům: právě že příroda dělá fraktály mnohem líp než "myslící" tvorové - mrkni třeba na krystaly nebo na námrazu na okně.
#3 MichalB 2014-07-12 06:32
Nedávné nezvyklé okolnosti především související s mými osobními zkušenostmi s tzv. "Hum zvukem" mě dovedly k sepsání článku na stejné téma. Kdo chce, ať nakoukne:
http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2014/06/obrazce-v-obili-mozna-prece-jen-jako.html

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack