Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

AKTA UFO: Záhadné objekty nad Pacifikem

foof1Jednou z velkých záhad druhé světové války jsou tzv. foo-fighters, neidentifikované létající objekty, které ve vzduchu sledovaly spojenecká letadla, aniž by na ně útočily Z mnoha textů o foo-fighters by se mohlo zdát, že jde téměř výhradně o záležitost západní fronty evropského bojiště, což skoro automaticky navozuje představu německé tajné zbraně - ale není to pravda.

 

Američtí ufologové Jerome Clark a Lucius Farish si dali práci se shromažďováním všech dostupných svědectví o foo-fighters z nejrůznějších zdrojů a zjistili, že nejstarší zpráva ve skutečnosti pochází z japonského bojiště. V září 1941 nahlásil spatření zelenavě zářící koule na noční obloze námořník Mar Doroba, který držel hlídku na válečné lodi plující Indickým oceánem.

foof2Jen o pár měsíců později (26. února 1942) viděli něco podobného muži z posádky holandského křižníku Tromp bojujícího ve vodách u pobřeží Nové Guinei. Námořník William J. Methorst o tom později řekl: "Po poledni jsem držel hlídku a s pomocí triedru jsem na obloze pátral po nepřátelských letadlech. Najednou jsem uviděl zářící disk, který se velkou rychlostí přiblížil ve výšce 1300 až 1600 metrů a opsal nad naší lodí kruh. Nahlásil jsem to na můstek, ani důstojníci ale nebyli schopní říci o jaký stroj se jedná. Disk kroužil nad křižníkem několik hodin, a pak ohromující rychlostí zmizel z dohledu..."

Podobných zpráv pochází z Indického oceánu a Pacifiku víc - neidentifikované létající objekty například viděli také vojáci bojující o Guadalcanal.

"12. srpna 1942 jsem se svou jednotkou pobýval na ostrově Tulagi ve skupině Šalamounových ostrovů jižně od Guadalcanalu," napsal seržant Stephen J. Brickner. "Okolo desáté dopoledne jsem čistil svou zbraň, když mě překvapil podivný zvuk ozývající se z oblohy. Znělo to úplně jinak než motory japonských letadel. A pak jsem to uviděl: formaci stříbrných objektů přímo nade mnou. Letěly vysoko nad mraky - příliš vysoko na to, aby mohly bombardovat náš malý ostrov. Někdo ze sousedního okopu vykřikl, že to jsou Japonci pátrající po naší flotile, ale moc jsem tomu nevěřil, protože na to jich bylo příliš mnoho. Jednalo se o skupinu alespoň 150 strojů, navíc se nedržely v běžné formaci ve tvaru "V" po pětadvaceti letadlech, ale v přímkách po 10 nebo 12 strojích, jeden vedle druhého. Neviděl jsem také žádná křídla nebo ocasní plochy. Připadalo mi, že se ve vzduchu poněkud kolébají a při každém náklonu bylo vidět, jak se na jejich hladkém povrchu zatřpytilo slunce."

 

0ufonaci-sm- - - - - - - - - - - - - - -

Tip:

Text je ukázkou z knihy Létající talíř pro Hitlera, kterou vydalo nakladatelství XYZ/Albatros Media

- - - - - - - - - - - - - - -

 

Bitva o Guadalcanal představovala první větší válečnou zkušenost amerických vojáků a Brickner sám přiznává, že šlo o jeho pátý den na tichomořském bojišti, takže byl velmi vzrušený. I tak ale podobných svědectví pochází z bojů s Japonci překvapivě mnoho, což poněkud oslabuje zažitou domněnku, že se jednalo o německou tajnou zbraň.

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack