Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Vzpoura proti bohům

rev1Starověký Egypt dýchá ponurou mystikou, tajemstvími a kouzly: mumie, pyramidy, hrobky, kletby mrtvých vládců... Tím, čím jsou pro dnešní milovníky záhad mimozemšťané, tím byli pro jejich předchůdce v 18. a 19. století dávní Egypťané. Ale nejen to: alchymisté a esoterikové od středověku až po současnost považují zemi na Nilu za pravlast tajného vědění a její kněze za své
duchovní praotce.

 

 

Součástí mystické atmosféry faraónského Egypta jsou i jeho bohové. Málokdo ale už ví, že ti všeobecně známí jsou už jen jakýsi odvar těch původních, kteří jsou produktem jakési revoluce na nebesích: před nimi existovala starší generace nadpřirozených bytostí, která nějakým způsobem přišla o moc.

rev2Jedna z verzí této kosmické vzpoury tvrdí, zvěčněná v hieroglyfickém nápisu z druhého tisíciletí před naším letopočtem tvrdí, že bůh Re už měl lidí plné zuby, protože byli nevděční a bohy nectili tak, jak by měli.

Poslal tedy bohyni Hathor v podobě božského Oka (nebo s jakýmsi blíže nespecifikovaným jím propůjčeným Okem) na Zemi, aby je zlikvidovala.

Jenže, když byla genocida v plném proudu, tak si to zase rozmyslel. Zastavit vraždění božského Oka ale nešlo jen tak, proto mu podstrčili pivo. Oko (nebo jím disponující Hathor) se opilo (v druhém případě opila) a byl klid.Od té doby ji lidé vzdávali hod při slavnostech, na nichž se alkoholem ani trochu nešetřilo.

Nejde si při té příležitosti nevzpomenout na antické mýty, v nichž se Zeus a jeho parta také uchopili vlády po vzpouře nad staršími bohy. A především na Bibli vyprávějící o vzpouře andělů proti Bohu (v tomto případě ovšem v konečném důsledku neúspěšné) a na redukci populace prostřednictvím potopy světa seslané Bohem na hřešící a otravné lidstvo. Ale i na indické eposy v nichž bohové navzájem bojují zbraněmi, které by byly ozdobou arsenálu každé moderní supervelmoci.

Jakoby v dávné minulosti byli lidé opravdu svědkem strašlivého boje mezi nějakými vyššími entitami (nebo mezi příslušníky vyspělejší lidské kultury hrajícími si na bohy). Boje, jehož důsledky se katastrofálním způsobem dotkly i obyčejných smrtelníků.

 

bohyne-small

 

- - -

Text je ukázka z knihy Po stopách černé madony, kterou vydalo nakladatelství Alpress. V nabídce nakladatelství už není, pár výtisků ještě mám (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

- - -

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack