Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí

hrady obal2Za bílého dne vnímáme hrad neb6 tvrz jako malebné objekty neoddělitelně dotvářející kulisy zdejší krajiny, jako místo, kde necháme auto nebo bicykl na parkovišti, zaplatíme vstupné a pod dohledem průvodce se šouráme mezi brněními, obrazy, starobylým nábytkem a dalšími historickými artefakty.

Ale hrady, hradiště, tvrze, pevnosti, zámky jsou také místa se silnou energií: právě tady se koncentrovala světská i duchovní moc, tvořily se osudy krajů i zemí, křížily životní cesty mimořádných osobností, hromadil majetek, kuly pikle, mučilo a umíralo se násilnou smrtí - po celý středověk a leckde i po něm.

Často to byly děje, kterým nesvědčilo denní světlo, a tak skoro každé takové sídlo obestírají nějaké záhady a tajemství, nejednou velmi temné: mluví se o neznámém podzemí, tajných chodbách, mučírnách, vězeních a hladomornách, pokladech, zazděných nešťastnících, tajných společnostech, loupeživých šlechticích, zjeveních a strašidlech... Možná řeknete, že jsou to jen báchorky, ale mnohé jsou odrazem skutečných událostí - a nechybí mezi nimi ani takové, které moderní badatelé vykládají jako setkání s nějakou mimozemskou entitou.

V neposlední řadě pak některé hrady nebo jejich podzemí představují vrcholná inženýrská díla své doby a kolem metod jejich realizace se vznáší řada otazníků.

O tom všem je tato kniha.

 

 

OBSAH

01. Úvod

02. Vládci výšin

03. Za záhadami hradních studní

04. Tajné chodby

05. Tajemství hradních pokladů

06. Vězení, katové a jejich klientela

07 Malá typologie hradních přízraků

08. Mimo prostor a čas

09. Hradby, věže, cimbuří

10. Slovník

11. Literatura

 

Bibliografie

Novák, J. A.: Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí. Alpress, Frýdek-Místek. 326 s., fotografie a kresby barevné i černobílé. MOC 329 Kč

 

Knihu je možné za zvýhodněnou cenu objednat přímo u nakladatele zde

hrady3

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack